Bir Erken Çocukluk Dönemi Hikayesi: Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller Projesi'nde Mutlu Son

0-8 yaş arası çocukların iyilik halinin korunmasına için ebeveynlere yönelik seminer, eğitim programları ve çeşitli atölyelerin gerçekleştirildiği  “Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller” projesinin kapanış toplantısı 12 Aralık salı günü gerçekleşti.

Kültür Kenti Vakfı yürütücülüğünde, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Esenler Belediyesi, Sosyal Market Vakfı işbirliği ve Bernard van Leer Vakfı'nın mali desteğiyle gerçekleştirilen “Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller” projesi tamamlandı. Ebeveynlere 0-8 yaş arası çocukların iyilik halinin korunmasına yönelik eğitim ve seminerlerin verildiği projenin süreç ve sonuçları düzenlenen kapanış toplantısında kamuoyu ve basın ile paylaşıldı. Beyoğlu Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bernard van Leer Vakfı Türkiye Sorumlusu Yiğit Aksakoğlu, Projenin Saha Uygulama Uzmanı Esra Teoman Bener ve Doç. Dr. Emre Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda aile katıldı.

Eylül 2012’de hayata geçirilen proje kapsamında; ebeveynlere yönelik Anne Olmak Programı, Baba Olmak Programı, Anne-Çocuk Oyun Grubu ve eğitici seminerlerin yanı sıra aile piknikleri, çocuğun ailesiyle iletişimini kuvvetlendirecek atölye çalışmaları ve motivasyon etkinlikleri gerçekleştirildi. Aralık 2017 itibariyle tamamlanan projenin süreç ve sonuçlarını Doç. Dr. Emre Erdoğan tarafından paylaştı.

Proje süreç ve sonuçlarının sivil toplum kuruluşları, yerel ve merkezi yönetimler, akademisyenler, uzmanlar ve basın temsilcileriyle paylaşıldığı ilk bölümün ardından, küçük çocuklar ve ebeveyn dostu akıllı şehirler konularındaki iyi uygulamaların paylaşılıp veriye dayalı erken çocukluk dönemi politikalarının yaygınlaştırılmasıyla ilgili önerilerin tartışıldığı yuvarlak masa toplantısında yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileri akademisyenler bir araya geldi.

DEMİRCAN: HER ŞEYİN BAŞI BİLİNÇ VE EĞİTİM

Başkan Demircan, “Aslında mahallenin içerisine gidebilmek, mahallede aileyle buluşabilmek, anneyle buluşabilmek çok önemli. Evet, okul önemli ama yetmiyor. Doğumdan mezara kadar eğitim devam ediyor, hayat sürekli gelişiyor. Dolayısıyla çocuklar değişen ekonomiye, değişen şartlara göre yeni psikolojik desteklere ihtiyaç duyuyorlar. Şimdi biz bu projeyi sınırlı sayıda öğrenci için yaptık. Ama ben inanıyorum ki bizim öğretmenlerimiz, bu işin katılımcıları fark etmeden bu formasyonu alıyorlar. Ondan sonra hayatlarında bunları normalleştiriyorlar ve bu burada kalmıyor. Bir kültür oluşuyor. O kültürü benimsiyorlar. Bilinçli aile sağlığı derken kendime de şu dersi çıkarttım; Bilinçli Belediye sağlıklı bir halka ulaşmış olur. Her şeyin başı bilinç ve eğitim. Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.